Bilinçli Ebeveynler Okulu Projesi, Pedagog Soner Koşan tarafından 2013 yılında başlatılmış, ADED (Aile Danışmanlık Eğitim ve Terapi Derneği) tarafından ebeveynleri bilinçlendirmek, farkındalık kazandırmak, çocukların algı dünyaları ile buluşturmak üzere faaliyette olan bir Toplumsal Eğitim Projesidir. Proje, İlçe kaymakamlıkların ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin onay ve desteği ile 4 yılda 9 ilçede 14.000’den fazla ebeveyne ulaşmıştır.
Proje Hakkında
Projenin kurucusu Uz. Pedagog Soner Koşan’ın Bilinçli Ebeveynler Okulu Projesi’ni neden kurdu sorusuna verdiği cevap ile Bilinçli Ebeveynler Okulunu anlatmaya devam edelim;
“Çocuklar, anne ve babalarının kendilerini fark etmesi için uğraşır. Ebeveynler de çocuklarının kendi başlarına yaşamalarını öğrenmeleri için çaba sarf ederler. Ne garip çelişkidir ki, her iki tarafın aynı şeyi istemesine rağmen işte sorun tam buradan çıkar ve tüm ilişkileri darmadağın eder. Bunun adı iletişimsizlik ve algılayamama. Biz uzmanlar olarak, annelere ulaştığımız eğitimlerle üçüncü bir yolun olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bilinçli Ebeveyn olmak, çocuk gelişimi kitaplarını çok okuyup araştırmaktan öte sevgimizi filtresiz ve koşulsuz vermektir. Yani sevgimizi bir başarı veya yeteneğe bağlamadan yalnızca çocuğumuz olduğu için vermeliyiz. Bakın o zaman tüm kapılar nasıl birer birer önümüzde açılıyor. Eğitimlerimde her zaman dediğim gibi; ödül ve ceza olmadan, kendi kişisel yolculuğumuzu çocuk üzerinden yapmadan yalnızca algılayarak ve bilinçlenerek çocuklarımızın özgüvenlerini yükseltip daha başarılı, umutlu, başkalarına bağımlı olmamalarını sağlayabiliriz. Çocuğumuz bizim, bizde çocuğumuzun öğrencisi olacağız ama birbirimize öğretmenlik yapmadan sadece ebeveyn olmaya devam edeceğiz…”
Anneler artık daha detaylı ve çözümsel bilgi istiyor. S Konsept Akademi & ADED) iş birliği ile genişletilmiş kadrosu ile binlerce annenin sorularını dinamik bir şekilde cevaplıyor, çocuk anne iletişimine destek veriyor, daha mutlu bir ailenin temellerine pedagoji katıyor.
Projenin Çıkış Noktası
Çocuk yetiştirmek konusunda ne kadar mustarip olsak da, çözümsel adımların atılamadığı sistemin içerisinde yaşıyoruz.
06-15 yaş aralığında yapılan anketlere göre çocuklarımızın %45,6’sı hemen her gün İnternet, %53,5’i sosyal medya da kullanıyor. 10 çocuktan 9’u her gün televizyon izliyor. Tırnak yeme, agresyon, okul sorunları, alt ıslatma, kekemelik, iletişim sorunları, korkular gibi bir çok sorundan bir yada bir kaçı bir çok ailede yaşanıyor.
Boşanma, travma, geçimsizlik, aile içi kayıp, kaza, taşınma gibi durumlarda çocuğa yaklaşım çok daha hassas olabildiği gibi, bu durumlarda nasıl davranılacağı pek bilinmiyor. 1982 yılından beri pedagoji bölümünün olmadığı günümüzde; çocuk gelişim, psikoloji, pdr gibi bölüm mezunu ve mesleki eğitim ve sertifikaları almış uzmanlar bu boşluğu doldurmaya çalışsa da, eğitim sisteminim getirdiği yetersizlik sebebiyle gerçek çözüm noktaları bir türlü sunulamıyor, çözümsüzlükler devam ediyor.
Sorunların kaynağı aynı olmakla birlikte sorunun kendisi zaman zaman şekil değiştirebiliyor. Örneğin düşük ekonomik seviyedeki ailelerin çocuklarında TV bağımlılığı varsa, yüksek ekonomi seviyesinde bu sorun TABLET bağımlılığı olarak ortaya çıkıyor.
Her uzmanın rahatlıkla fikir beyan ettiği, Google’da, televizyonda alabildiğine bilgi kirliliğinin olduğu günümüzde, anneler hangi yolu deneyeceklerini şaşırıyor. Klasikleşmiş çocuk-ebeveyn iletişimi sözcüklerinin ötesine bir türlü geçilemiyor.
Bizler sorunları ‘x’ sorunu ve ona uygun ‘y’ çözümü olarak tanımlamayız.
Bizler ‘ebeveynler ve çocukların’ yaşayabilecekleri ‘x’ sorunları ve onu tetikleyen ‘a’, ‘b’, ‘c’ gibi olgulara öncelik tanırız. Bu olguların tespiti noktasında ebeveynlerin kendilerini sorgulamaları, özeleştiri vermeleri neticesinde ‘y’ çözümüne ulaşacağını belirtiriz.
Bilinçli Ebeveyn bizce kimdir?
- Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken durumlar ve Anne olmak ne demek?
- Parçalanmış, kayıp yaşamış, kronik ağır hastalıklar yaşayan ailelerdeki çocuklarla iletişim modelleri ve o çocukları anlama, algılama teknikleri.
- Çalışan annelerin sorunları – kreş – anaokulu sorunları ve arkadaş ilişkileri
- Sonradan oluşabilecek Alt ıslatma, tırnak yeme, kekemelik gibi sorunların nedenleri ve çözüm yöntemleri
- Eş ile kurulan iletişim yöntemleri ve en çok çıkan aile sorunları
- Çocuklarımızı yeniden keşfedelim. (1-12 yaş arası çocuk gelişimi ve çocuk anneden ne ister, anne ve baba ne verir. Her yaş için ayrı ayrı seminer başlıkları bulunmaktadır.)
- Kardeş kıskançlığındaki ebeveyn rolü
- Çocuklarımızdaki kaygı, korku, tiklerin oluşumundaki sebepler ve çözüm yöntemleri.
- Ergenlikle baş etme, Kız ve Erkek çocuklardaki farklı gelişimsel özellikleri ve iletişim yolları
- Evdeki sorumluluklar ve ders çalışmama, ebeveyn çocuk iletişimi
- İnternet – TV – Televizyon bağımlılıklarına karşı pedagojik yaklaşımlar
- Çocukların, annelerin ve babaların gözünden baba olmak
- Ah bu masallar ve hayaller
Bilinçli Ebeveynler Okulunun Yaklaşımı
"Anneler Değişiyor, Çocuklar Gelişiyor"
Bilinçli Anneler Okulu projesi ile okullara gelen uzman pedagog ve psikologlar, hem annelere farkındalık kazandırıyor hem de annelerin çocuk gelişimi ile ilgili Aktüel ve kronik sorularına cevap veriyor.
Çocuk gelişimine farklı bir bakış kazandıran Bilinçli Anneler Okulu projesi annelerin şimdiye kadar pek fazla görmediği yerlerden kendi çocuklarını annelere tanıtmayı amaçlıyor. Proje, çocuğunuz istenilmeyen veya tehlikeli bir davranış sergilediğinde sonuç odaklı değil daha çok çocuğun sergilediği bu davranışın altındaki sebepleri araştıran, gelişme odaklı çalışan, “duygu çapalaması” dediğimiz teknikle çocuklarını algılamaya çalışan, çocukların gözünden ebeveynlere, dünyaya bakışını anlatan bir eğitim projesi.
Annelerle başlayan pedagojik eğitim çalışmasına babaların da katılması ile devam edecek proje, “Bilinçli anne olmak çocuğuna sevgisini koşulsuz ve filtresiz vermektir” sloganı ile başladı. Uzman psikolog ve pedagoglar, 0-15 yaş grubu arasında çocukları olan 20-45 yaş grubu arasındaki annelere ücretsiz, birebir pedagojik eğitimler veriyor. 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren binlerce anneyle buluşan proje, İstanbul’un 7 ilçesinde annelere çocuk gelişimi, alt ıslatma, tırnak yeme, kekemelik, ergenlik, motivasyon bozukluğu, madde bağımlılığı, internet, TV, telefon bağımlılığı, hiperaktivite gibi birçok soruna bilimsel pedagojik çözümler sunuyor. Aynı zamanda parçalanmış ailelere, yetim, öksüz kalan, şiddet gören, istismara uğrayan, madde bağımlısı olan çocuklara ulaşarak onlara ve ailelerine ücretsiz doğru eğitim, danışmanlık, terapi desteği vererek daha sağlıklı, iletişimleri güçlü bireyler haline gelmeleri sağlanıyor.
Eğitimlere katılan ebeveynlerin duygu ve düşünceleri;
Meğerse çocuğum benimle baş etmek için inadıma gidiyormuş
ADED – Sizden Gelenler
Ortam güvenilir olduğu halde aşırı korumacı yaklaşımım yüzünden çocuğum özgüvensiz ve pısırık olmuş.