Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ADED olarak Zeka Testleri ve Gelişimsel Değerlendirmelere yönelik “10 Adet Çocuk/Yetişkin Zeka ve Dikkat/Algı Testleri Uygulayıcı Sertifika Eğitimi” düzenlemekteyiz. Çocuklarla ilgili bilimsel verilere ulaşma konusunda uzmanlara ve ailelere yardımcı olan ve yol gösterici işlevi olan bu testlerin uygulayıcı eğitimi Akademisyen Uzman Psikolog Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Ayna tarafından verilecektir.

Aşağıda eğitim içeriği ve katılım koşulları hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Eğitimini verdiğimiz testler

Benton Görsel Algı Testi

Görsel mekânsal belleği ölçen bir performans testidir. 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilir. Benton Görsel Bellek Testi, şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmektedir. Bunun da ötesinde, görsel belleği; görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir. Şekillerin kullanıldığı test; şekillerin farklı sürelerde sunumunu, şeklin bakarak çizilmesini, akılda kalan şeklin çizilmesini veya başka şekiller arasından tanınmasını içermektedir. Temelde şekilleri hafızada tutma becerisini ölçer. 10 saniyelik zaman aralıklarında bireye gösterilen kartlar üzerindeki geometrik şekillerin eşleme ve çizilmesi istenerek uygulanır. Uygulama süresi 5 dakikadır.

Bender Gestalt Motor Algı Testi

Test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).Bender Gestalt Testi, 5 yaş 6 ay ile 10 ay 11 ay arasındaki çocuklara görsel motor becerilerinin değerlendirilmesi için uygulanır. Aynı zamanda bir gelişim testi olarak da kullanılan bu uygulama kimi zamanlarda zeka geriliği, çeşitli beyin hasarları ve fizyolojik sorunları tespit etmekte de kullanılabilir.

Goodenough-Harris Adam Çizme Testi

Bir insan Çiz Testi; çocuğun yaptığı resimler aracılığı ile çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. Bireylerde zihinsel gelişmeyi ölçmek için kullanılan bir testtir. Good enough Zekâ Testi, 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan genel bir zeka testidir. Bu yaşların dışında kullanıldığında doğru sonucu vermez. Bu yüzden daha küçük ya da daha büyük yaşlardaki bireylere uygulanması doğru değildir

Catell 2A Zeka Testi

7:6 ile 14 yaş arası bireyler ile okuma yazma bilmeyen yetişkinlere uygulanmaktadır. Tamamen görsel itemlerden oluşması nedeni ile kültürden arındırılmış bir zeka testidir. 4 alt test ve 46 maddeden oluşmaktadır. Her bir alt testin süresi farklı olmakla birlikte süreli bir testtir.

Catell 3A Zeka Testi

Catell 3A bir performans-zeka testidir.14 yaş ve üzerine yönelik uygulanan bu test zekanın soyut alanındaki işlevini saptamaya yöneliktir. Toplam 46 maddeden oluşan testi yanıtlama süresi 25 dakikadır. Testler yaş grubuna uygun şekilde hazırlanmıştır. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir.

Ankara Gelişim Envanteri (AGTE)

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Envanter, gelişiminde “görülen” bir aksama olmayan çocuklarda, olası gelişimsel sorunları saptamak ve önlem almak amacıyla kullanılır. Bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır. Çocuğun beceri ve gelişimi anneden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirilerek yapılır.

Porteus Labirentleri Zeka Testi

Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir. 12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır

Louisa Düss Psikoanalitik Hikayeler Testi

10 küçük hikayeden oluşan test çocukların bilinçdışı çatışmaları ve komplekslerini saptamada kullanılır.

Peabody Kelime Testi

Çocuklarda alıcı dil becerilerini, kelime dağarcığını ve resimlerle kelime (kavram) gelişimini belirlemek için kullanılan bir performans testidir. 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Test, 8 yaşından küçük ve 8 yaşından büyük olmak üzere iki farklı formdan oluşmaktadır. Çocuğa kartın üzerindeki dört resimden biri söylenilerek uygun resmi göstermesi istenir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

WISC-IV ZEKA TESTİ

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği(WÇZÖ-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocuklara yönelik uygulanan bir zeka testidir. Bireysel olarak uygulanır. Zeka kavramını faktörler bazında ele alan ve zekayı 15 farklı alanda ölçen bir testtir. 10 temel, 5 yedek alt testi mevcuttur. WISC-R testinin 1980’li yıllarda gelişmiş olmasına karşılık WISC-4 oldukça yeni, Türkiye’deki norm çalışmaları 2013 yılında tamamlanmış ülkemizdeki en kapsamlı ve en güvenilir zeka testidir.

WISC-4 testi sadece zeka aralığını ölçmekle kalmaz; Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği İşlemleme Hızı puanları elde edilerek çocuğun kendi yaş normları içerisindeki başarı düzeyi bilgisine ulaşarak çocuğun güçlü ve zayıf yanlarına dair bilgiler elde edilir. 

Kimler Uygulayabilir
Wisc-4, Sadece Türk Psikologlar Derneği Tarafından eğitimlerini tamamlamış psikologlar tarafından uygulanmaktadır. Uygulanan zeka testinin ardından aileye çocuğun hangi zeka grubunda yer aldığını, güçlü ve zayıf yönlerini içeren detaylı açıklamalar barındıran bir rapor verilmektedir.
Süresi
Testin Süresi testi alan öğrencinin yapış hızına bağlı olarak 65 ile 115 dakika arasında değişmektedir.
 
Testi yapmaya gelmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

WISC-4 uygulaması yapılacak çocuğun, dinlenmiş, uykusunu almış, karnı tok olması önerilir. Ayrıca çocukta kaygı ve endişeye yol açacağı için çocuğa zeka testine götürüldüğü söylenmemelidir. Çocuk; test, zeka testi, sınav gibi terimleri duymamalıdır. Dikkatli yap, iyi dinle gibi kaygısını arttırıcı yönergeler verilmemelidir. Gerekli açıklamalar uygulama öncesinde uygulayıcı psikolog tarafından yapılır.

 

Eğitime Kimler Katılabilir

  • Alanda çalışan psikologlar
  • Psikolojik danışmanlar
  • Sosyal hizmet uzmanları
  • Çocuk gelişimi öğretmenleri
  • Okul öncesi öğretmenleri
  • Özel eğitim öğretmenleri
  • Lisansı sosyoloji, felsefe olup rehber öğretmen olarak atananlar
  • Uzman, Asistan ve Pratisyen Hekimler
  • Lisans mezunu Hemşireler
  • En az 450 saatlik aile danışmanlığı sertifikasına sahip olanlar başvurabilir.

Bu branşlar da eğitimine devam eden lisans & lisansüstü üniversite öğrencileri de çalışmaya katılabilirler.

Sertifikasyon: Eğitim sonunda katılımcılara Uygulayıcı Sertifika verilmektedir.